18
okt
2021
Stockholm-Skanstull
Odd Fellow
Västra Trädgårdsgatan 11A
Stockholm ,
Sweden

De flesta har aldrig hört talas om den värmländske veterinären Birger Furugård, mannen som tog nazismen till Sverige, som var kompis med Göring, brevväxlade med Himmler och som förmodligen är den svensk som träffat Hitler flest gånger. Anledningen är förmodligen att han torde ha svenskt rekord även i att ställa till det för sitt politiska parti. Han kunde inte sköta pengar, konsumerade stora mängder alkohol och lyckades ofta liera sig med fel personer. Men han var en talare som fick folk med sig, och han turnerade flitigt i både Sverige och Tyskland under en lång följd av år. Birger Furugård erinrar inte så lite om dagens ofta notoriskt opålitliga populistiska ledare som lockar till skratt och som påstår sig vara det enda alternativet till en korrumperad politisk elit. 

Detta avhandlas i en ny bok av författaren och journalisten Anna-Lena Lodenius som skildrat svensk nazism och annan politisk och religiös extremism i över 30 år. Hon nämnde Furugård redan i boken "Extremhögern" (Tiden 1991 och 1994) som hon skrev med Stieg Larsson, senare känd för Millennieböckerna som också filmats.

Biografi
Anna-Lena Lodenius är utbildad journalist, Redan under studietiden började hon att studera främlingsfientliga och rasistiska grupper som var ett växande problem vid den tiden. Hennes första bok i ämnet, ”Extremhögern” (1991), skrev hon tillsammans med Stieg Larsson, senare mer känd som romanförfattare och grundare av tidningen Expo. Redan då skrev hon mycket om radikala högerpopulistiska partier, i Sverige främst Sverigedemokraterna, som var en viktig maktfaktor i Europa långt innan Sverige fick uppleva samma politiska utveckling.

Hennes studier av våldsbejakande extremism har breddats till att även handla om våldsamma grupper på vänsterkanten och religiösa extremister. Jag har suttit med i flera statliga utredningar och kommittér som fokuserat på våld- och terror med olika politisk och religiös inriktning.

Numera arbetar hon egentligen mer med föreläsningar, rapporter och olika uppdrag som expert än ren journalistik. Däremot fortsätter honj att skriva fackböcker. Hon  har också haft olika roliga uppdrag i sin egenskap som fackförfattare, hon satt bland annat med i Författarfondens stipendieråd i sex år och dessförinnan i så väl Författarförbundets styrelse som styrelsen för fackförfattarnas egen sektion Minerva.

Du kan läsa mer om Anna-Lena på hennes hemsida   https://al-lodenius.com/

Det kommer att finnas böcker som du som medlem har möjlighet att köpa på plats.