Online Registration
  • Registration for this event is now closed.
04
apr
2022
Stockholm-Skanstull
Odd Fellow
Västra Trädgårdsgatan 11A
Stockholm ,
Sweden

Intercity möte tillsammans med Stockholm-Söder RK

Vahagn Avedia är historiker med särintresse för forskning om folkmord, mänskliga rättigheter, fred- och konfliktstudier och demokrati. Hans forskning har i huvudsak handlat om armeniska folkmordet 1915 i Osmanska imperiet och dess arv och minnespolitik. Den inkluderar forskning om hur folkmordet har påverkat både offer och förövare, deras respektive samhällen men också deras ömsesidiga relationer och frågan om försoning. Folkmordet har också spelat en viktig roll inom internationell rätt och framkomsten av lagar rörande mänskliga rättigheter, bland andra FN:s folkmordskonvention. Vahgns forskning har därmed mest fokuserat på eftergifterna från stora konflikter och trauman, hur de har påverkat de inblandade parterna rent fysiskt men också hur deras minnen har hanterats och påverkar den efterföljande försoningsprocessen. Förutom det armeniska folkmordet inkluderar hans forskning även genomgående studier av förintelsen och andra fall av folkmord så väl som andra större konflikter och fall rörande mänskliga rättigheter och demokrati, bland andra Sydafrika efter apartheid m.fl. En konflikt som han har studerat närmare är den om Nagorno-Karabach i Kaukasus mellan Armenien och Azerbajdzjan. Den fortfarande olösta konflikten som blossade upp 1988 går tillbaka till första världskriget och har krävt över 30 000 liv och tvingat närmare en miljon människor till flykten.

Vahagn är också medskapare och redaktör för Armenica.org som är tillägnat Armeniens historia och dess relaterade ämnen. Som del av samma projekt har de även skapat och underhåller sidorna Folkmordet1915.se, som erbjuder allmän information och referensmaterial om händelserna under första världskriget samt Karabach.se, som erbjuder liknande information om Karabach-konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan.

Vahagn föreläser inom den egna forskningsområden för olika åhörargrupper, allt från högstadie- och gymnasielever till högskolor och universitet samt öppna föreläsningar för allmänheten. Du hittar hans kontaktuppgifter på HEMSIDAN

Utbildning
Fil. dr i historia, 2017, Lunds universitet
Fil. mag. i historia, 2009, Uppsala universitet
Fil. mag. i Datavetenskap, 1999, Uppsala universitet

 

VÄLKOMNA!