Strålande föreläsning om ”Bankvärlden som tema i kriminalroma” av Jan Bertoft som har skapat egen genre inom litteraturen nämligen kosumentdeckare!  En fråga som han verkligen bottnar i!

Så roligt att äntligen få träffa Jan Bertoft, vi har korresponderat under en längre tid och det kändes som om vi har känt varandra länge. Det blev en spontan kram när vi möttes och skulle rigga upp tekniken. Sist när han skulle hålla föredrag kom pandemin emellan och vi sågs digitalt – men ingenting går upp emot att träffas personligen.

Maten var supergott – det bestod av laxfylld rödtunga med potatis och grönsaker. En tomatsås var som kronan på verket. Odd Fellow är riktigt duktiga på fisk uppenbarligen.

Vinlotteriet vanns av Lennart Petersson. Det var tredje gången det här året som han vann vinlotteriet! (5 feb, 19 feb och idag den 8 april) – Bravo, bravisimo Lennart.


Vad fick vi veta idag? Jan har skrivit och ritat deckare sedan barnsben, journalistlinjen i Göteborg kom inte som någon överraskning. Han hann också med att vara utbytesstudent i USA genom Rotary – hans far Göran Bertoft var Distriktsguvernör i Sörmland på 90-talet.
 
Han har arbetat med konsumentfrågor sedan 1987 bland annat vid GT, Konsumentverket, Råd & Rön, webbplatser. Sedan blev han generalsekreterare Sveriges Konsumenter 2004, ett arbete som han sedan den 1 mars 2024 börjar trappa ner för att få ett välunt tillvaro som tidsmiljonär.  Bor nära Skanstull, stuga i Tyresö.
Sveriges konsumenter: är ideellt ”paraplyorganisation” med 21 medlemsorganisationer. SK företräder konsumenterna i Sverige och EU. Arbetar med Opinionsbildning, kampanjer, politisk påverkan. De ger även ut tidningen Råd & Rön. De bedriver även oberoende konsumentvägledning – några exempel livsmedel, konsumenträttigheter, plånboksfrågor, integritet på nätet, kemikalier…och som han sa väldigt mång banfrågor under senaste året.

Jans författarskap: Han har skapat egen genre – nämligen Konsumentdeckare, Ja – det är något han verkligen bottnar i ordentligt! Jan kopplar samhällsproblem med mord. Och människoöden, onekligen superspännande! Han vill berätta en god historia där människor kan känna igen sig och väcka intresse som kan leda till att skapa debatt.

Han har hunnit ge ut 4 böcker – samtliga finns som tryckt bok, e-bok och ljudbok.

Spelets mörka begär - utgiven 240321
Minnets slutna rum  utgiven - 190121
Hoppets sista ljus utgiven - 210921
Lögnens höga pris utgiven - 190921

I sina böcker tar Jan upp människors underläge mot bankerna, räntegap – utlåning och inlåning, bankbedrägerier mot utsatta konsumenter, rådgivare som är säljare, ”Tvångs-digitalisering” m.m, m.m. 

Till slut fick vi också lite tips om andan faller på att börja skriva:

·      Det TAR TID (även sammanhängande) ofta åratal från idé till utgiven bok

·      Skriv om sånt du känner till och bottnar i.

·      Gör ordentlig research, spara relevant tidningsklipp som kan vara till hjälp.

·      Skriv synopsis (mitt ca 10 sidor)

·      Driv i berättelsen, varierande tempo

·      Intressanta karaktärer, inte svartvita

·      Kärnfull dialog

·      Bra redaktör avgörande.
 

Var kan man läsa mer om Jan?

Jans böcker finns på Adlibris, Bokus, Hoi, Storytel

Du kan även köpa signerat bok genom att skicka ett mail till jan.bertoft@gmail.com

Kolla Facebook ”Jan Bertoft författare”

Kolla även hans hemsida eller blogg på bertoft.se

Du hittar även hans alster som blogginlägg på Sveriges  Konsumenter/blogg.

Tusen tack bäste Jan för en synnerligen intressant föreläsning.
 

Om du vill se videon i helskärm trycker du på YouTube nedanför filmen och sedan på fyrkanten längst till höger.

Du kan även se föreläsningen via direktlänk på YouTube

Jan Bertofts presentation hittar du HÄR

Kort biografi - Jan Bertoft