Artificiell Intelligens – Lennart Högman  
Superintressant föredrag av Universitetslektor Lennart Högman verksam vid psykologiska institutionen vid Stockholms universitet om Artificiell Intelligens (AI). Lennarts senaste forskning handlar om ”Att förstå hur känslor uttrycks och känns igen med hjälp av maskininlärningsmetoder”.
Det snöade i Rimbo när vi gav oss iväg, det var verkligen grått och trist väder men vad gör det när man är på väg till Rotarymötet och intressant föredrag. Vi hämtade upp våra gäster för dagen och började vår färd som för en gångs skull var utan förseningar eller andra eskapader.
Väl framme började jag ana flera utmaningar för dagen. Vår sittande president hade slutplädering vid rätten som han självklart inte kan delegera bort. Han hade ringt Sven när Sven satt på en middag och hade ställt frågan om han kunde träda in som ställföreträdande president. Sven sa okay och fick där och då uppenbarligen koden till skåpet som vi har på Odd Fellow där vi förvarar bland annat böcker som vi ger bort till våra föreläsare och även detaljerna för vinlotteriet. Okay -  jag ringde några samtal till personer som jag trodde hade tillgång till koden – men alla hänvisade till Lennart (vår förra president) som befinner sig för närvarande på kryssning uti världen. President för dagen var Sven Renström. Dessutom skulle vi välja in en ny medlem och behövde Rotarynål som också låg i skåpet. Stina Almroth anlände och pratade i sin mobil. Kan vi ta din nål frågade jag – hon nickade och försökte fortsätta sitt samtal. Nå hur gör vi käre Sven – ska vi ställa in vinlotteriet? Nej sa Stina som var klar med sitt samtal – det fixar jag. Hon satte sig ner och fixade siffror istället och organiserade upp det hela! Tack för det bästa Stina – det var bra jobbat. Nålen tog vi ifrån Anders Lindgren och gav till vår nya medlem Ambassadör Claes Hammar. Finns det  ”problem” så finns det lösningar tänkte vi. Vi gnällde inte utan löste problemet. Kom att tänka på vår sittande presidents tal när han började sitt år – ”Vi bär upp varandra” – så sant.
Nog kunde vi ha planerat det hela bättre – men nu ordnade sig det mesta.
Maten var supergod idag, spätta med grönsak- och potatismos med en odefinierbar sås 😊 gott var det!
Att ämnet är högaktuell märktes på relativt stor närvaro av både egna medlemmar och gäster.
Lennart Högman höll en superbra föreläsning, enkelt, pedagogiskt och förståeligt förklarade han komplexiteten i AI. Ni kan se hela föreläsningen inklusive frågestunden Nedan.
När jag satt i min kammare och tänkte på dagens föreläsning om hur AI kan känna igen känslor osv kom jag helt plötsligt att tänka på  en rejäl PR miss för många år sen.
 
Det var ett läkemedelsföretag som skulle etablera sig på arabisk mark. De anlitade et PR företag för att saluföra huvudvärkstabletter. PR företaget antog att många var analfabeter och skapade en bildserie för att kunderna kunde förstå effekten av dessa fantastiska huvudvärkstabletterna. Det såg ut ungefär så här:
 
 
Det verkade hur rimligt som helst för PR företaget. De startade kampanjen och slog på stort! De var otroligt förvånade att kampanjen inte hade några som helst effekt på försäljningen!  De började fundera över saken och frågade den inhemska befolkningen om varför de inte köpte dessa fantastiska tabletterna. Svaret var enkelt. Vi vill inte bli sjuka! Hur kom det sig?
 
Jo – den inhemska befolkningen läste bilderna från höger till vänster 😊 Alltså: Om du är så här glad, ta en tablett så blir du så här sjuk! Enkel miss med förödande resultat! Undrar om AI är bättre på det här än människan.
 
Eller se det på vår YouTube kanal
Lennarts presentation ser du HÄR