2023-11-20 Professor Göran Keckerlund – Balansen mellan stress och återhämtning
Redan mars 2023 kontaktade jag Göran för att boka in honom – han var otroligt tillmötesgående så nu äntligen var det dags för att lyssna på honom. 
Göran Kecklund är professor vid Stressforskningsinstitutet, Psykologiska institutionen, Stockholms universitet. Hans forskning handlar om sambandet mellan ”Stress i arbetslivet, sömn och återhämtning” och hur det påverkar vår hälsa och vardagsliv.  
Jag har sett fram emot den här föreläsningen ända sedan jag började korrespondera med Göran – mars 2023!
Det snöade för fullt i Rimbo. Solen sken även om den visade sig vara lite blyg och gömde sig bakom molnen av och till. Jag ville vara på plats tidigt och försökte hetsa min man att springa till tunnelbanan för att hinna med - då stannade han upp och sa: 
Det där är väl inte en bra början Paki för att lyssna på en föreläsning om stress, det går fler tåg, ta det lugnt!   Kloka ord måste jag medge även om det är lite motvilligt 😊
 
Dagens rätt var kyckling med tomatconcassé – riktigt gott.
 

 
Göran inledde med att förklara vad stress är för något 
Stress är händelser som är hotfulla – eller kan tolkas som hotfulla – eller är utmanande (positiva händelser). Sedan fick vi veta att det är skillnad på kortvarig stress och ”Akut stress”. Kortvarig stress är en naturlig del av vardagslivet och kan aldrig helt undvikas. Akut stress är en adaptiv reaktion som i grunden är bra: ger oss energi och extra kraft – men kan upplevas som ett obehagligt tillstånd (varningssignal - men är inte skadligt för hälsan). Det viktigt att hålla i sär akut och långvarig stress
Men vad händer vid akut stress?
Göran säger att sinnena skärps (pupillerna vidgas, hörseln skärps för att lättare kunna upptäcka faror. Man andas snabb och ytlig. Puls, blodtryck och blodsocker ökar (ger oss mer energi). Immunförsvaret aktiveras för att förebygga infektioner. Ja - Ibland kan akut stress skapa problem, t. ex. vid bilkörning – han hann knappt säga det förrann jag kände flera klapp på axeln av min man – uppenbarligen anser han att jag ständigt drabbas av akut stress när jag kör bil.
Finns det varningssignaler på långvarig stress?
Individen i fråga har svårt att koppla av och varva ned. Denne kan även ha svårt att somna på kvällen och vaknar tidigt på morgonen utan att kunna somna om.  Har lätt att blir arg eller irriterad. Kan känna oro och nedstämdhet.
Har svårigheter att koncentrera sig eller har minnesproblem, kan upplevas som disträ. Har lätt att fastna i negativa tankar, inget är roligt längre. Har en känsla av uppgivenhet och ständig trötthet, undviker sociala kontakter. Upplever olika fysiska symptom t ex att det är svårare att andas ordentligt, hjärtklappning, spändhet m m
Vid akut stress försvinner symptomen när stressen upphör, medan besvären kan upplevas hela tiden vid långvarig stress.

Vad är då återhämtning?
Koppla av/varva ned för att stänga av fysiologisk stress och skapa ”må bra” känsla, det förutsätter att (negativa) tankar på arbetet kan stängas av (slutar grubbla/älta)
Aktiv återhämtning kan bestå av t ex (träning, socialt umgänge, ha kul eller ägna sig åt hobbies är att föredra framför passiv återhämtning som t ex ligga i soffan.   Göran poängterade vikten av sömn som har stor betydelse för återhämtning. Återhämtningsaktiviteterna får inte vara ett ”måste” utan ska vara stimulerande och ge en positiv känsla.
Som stressforskare blir Göran ofta uppringd så här dags på året från media som enligt Göran ger en skev bild av t ex julstress.
Görans huvudbudskap
● Kortvarig stress är en naturlig del av livet
● Stress är inte en sjukdom
● Långvarig stress, med otillräcklig återhämtning, kan öka risken för ohälsa på lång sikt
● Viktigt att hitta balansen mellan belastande aktiviteter (somorsakar stresspåslag) och återhämtning (stänger av stressen)
 
Göran uppmanade oss att lyssna på Stressforskningspodden som du hitta HÄR

Här är några exempel på avsnitt
Vad är stress? (Gäst Sissela Kyle)
Den stressande oron för stress: mer eller mindre jul?
(Gäster Adolphson & Falk)
Sjukdomsstress och hot om smitta (Gäst Annika Norlin/
Säkert).
Göran var superpedagogisk i sin föreläsning, lätt att förstå och ta till sig. Tusen tack bäste Göran för att du ställde upp för Rotary.
 
Se hela föreläsningen på YouTube