Emma Fagerstrand från Barnrättskonsulterna lotsade oss om synen på barn från Thomas Hobbes fram till idag med Barnkonventionen som sedan 2020 ingår i svensk lag. Hon förmedlade sitt budskap på ett pedagogisk och engagerat sätt.
Kall höstdag – riktigt grått må jag säga. Såg fram emot att få träffa kollega från yrkeslivet Emma Fagerstrand som ska föreläsa för oss idag om ”Barn är allas Business”. Vi har inte setts på många år så jag såg verkligen fram emot att träffa och lyssna på henne. Hösten för med sig en massa både bra och dåliga saker. Det som är bra eller fint är det är den färgstarkaste årstiden. Naturen målar med nyanser som är svåra att återge. Det som är mindre bra är att hösten innebär förkylningstider! Många var sjuka idag. Andra t ex Lennart har flytt landet till varmare omnejder! Tillsammans med hustrun är de på väg till en kryssning som heter duga – bilden nedan visar ja – gissa 😊 Inte är det blåbärssaft och tomatjuice där inte😊 Han hälsar till er alla klubbkamrater. Ser verkligen fram emot fler bilder – det kastar lite glamour över gråa, trista hösten härhemma.
 
Allas vår Christina kunde inte vara med idag – hon hade audiens hos Kungen. Vi saknade både Lennart och Christina men förstår prioriteringarna fullt och fast.
 
Dagens rätt var färsbiff med fetaost och tzatziki, det var verkligen gott.
 
Emma presenterade sig själv och inledde med att citera den engelska filosofen Thomas Hobbes (1588 – 1679) och hans syn på barnen.  
”Barn är gjorda av ondska, korruption och tarvlighet. För att formas till goda medborgare behöver barn disciplin och bestraffning"
Numera har vi Barnkonvention som antogs av FN 1989, Sverige ratificerade det 1990, är sedan 2020 svensk lag. Barnkonventionen utgår från barnets grundläggande behov och har förvandlat barn till rättighetsbärare.
Men vad innebär det att barnkonventionen har blivit svensk lag?
Syftet är att stärka barnets rättigheter och förändra synen på barn i samhället. En inkorporering i svensk lag innebär att det blir direkt tillämpbar.
 
Med sig hade hon en kortfilm som vi inte hann med så här kommer den. Det är verkligen värd att se och reflektera kring.
Tusen tack bästa Emma för att du ställde upp för Rotary. 
 
 
...Och här kommer Emmas föreläsning: