Man kan aldrig bli fullärd! Idag var det Guje och Svens tur att berätta om projektet Rädda Östersjön. Vår klubb har en projektgrupp som ingår i stora projektet som pågår i distriktet så även en del andra klubbar.
Idag tydliggjordes vad, hur och varför vi ska engagera oss i Rädda Östersjön. Svaret på frågorna kanske är tydligt för många men dock inte alla.
 
Ett exempel är en personlig erfarenhet. På 70 talet höll jag på och diskade under rinnande vatten när min man sa: så kan du inte göra, världen har brist på vatten! Genast snörpte jag på munnen och utbrast: hallå! Vi är omgivna av vatten – vadå vattenbrist?? Okay jag vet att jag nu har avslöjat hur okunnig jag var på den tiden, Mycket har hänt sedan dess och jag har blivit betydligt mer medveten om saker och ting. Jag var inte ensam om att vara okunnig – vi har fortfarande människor som inte har kommit till insikt med att vi alla bär ansvar för vår miljö.
Nu tillbaks till frågorna:
 
Vad är huvudmålsättningen för projektet?
Övergripande målet för projektet är att medvetandegöra alla; unga och gamla om att Östersjön berör oss alla! När människor blir medvetna kan de utöva sin rätt att påverka makthavarna att fatta rätt beslut – man kan säga att projektet till viss del handlar om opinionsbildning.
 
Hur ska man göra det?
Projektet satsar på att söka olika typer av partner i sitt arbete, alltifrån scouterna till landstinget. RYLA (Rotary Youth Leadership Awards) 2023 handlade precis om detta. Man skapar ringar på vatten helt enkelt. Vi får nöjet att träffa en av deltagarna i RYLA 2023 måndagen den 2 oktober.

Varför?
Svaret varför är lite mer komplicerad – det är där som all forskning kommer till hjälp. Projektet samarbetar med många kända och okända forskare. Projektet blir sedan en transformator som förenklat kan förklara komplicerade frågan så att alla förstår unga som äldre.
Jag kände verkligen in i benmärgen att äntligen har jag förstått. Det var en härlig känsla! Tusen tack Guje och Sven för ert engagemang. Nu har t o m jag förstått 😊