Last hidden column for tag filter | |
---|---|
![]()
12 jun 2023 12:00 - 13:30
Observera tiden! 1200 - 1330 Idag får vi besök av Docent Arash Heydarian Pashakhanlou. Arash är verksam vid Institutionen för krigsvetenskap vid Försvarshögskolan Kort biografi Arash Heydarian Pashakhanlou är docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan och jobbar på luftavdelningen. Han disputerade vid University of Bath i England inom internationella relationer på en avhandling om realism och rädsla år 2014. Därefter var han verksam som biträdande lektor inom Internationella Relationer vid Sheffield Hallam University i England tills han återvände till Sverige och började tjänstgöra vid Försvarshögskolan år 2017. UR - där Arash medverkar "Hur kan krig undvikas" SVT Nyheter - Kriget i Ukraina : Ukrainas nya krigsstrategi - pinsam för Ryssland- 2 min Detta är sista möte före sommaruppehållet. Vi ses igen den 21 augusti.
Hjärtligt välkomna! Foto: Försvarshögskolan
|
|
![]()
19 jun 2023 12:00 - 14 aug 2023 13:00
|
|
![]()
21 aug 2023 12:00 - 13:00
|
|
![]()
28 aug 2023 12:00 - 13:00
Idag får vi besök av Rouzbeh Parsi som är programchef vid Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet sedan oktober 2018.
Kort biografi Rouzbeh Parsi disputerade 2009 i historia vid Lunds universitet på en avhandling om modernitet, nationalism och genus i Iran mellan de två världskrigen ur ett begreppshistoriskt perpektiv. Analysen fokuserade på hur intellektuella skrev fram den moderna iranska nationen och bland annat vilken roll de föreställde sig att kvinnor och minoriteter skulle ha i den. I Lund var han med i arbetet att starta ett av Sveriges första interdisciplinära utbildningsprogram om mänskliga rättigheter 2003. Här möts etik, juridik, statsvetenskap och historia för att förstå hur mänskliga rättigheter utvecklats som språk och politiskt-juridiskt ramverk. Här arbetade Parsi med globala historiska perspektiv på det internationella systemetsframv Åren 2009-2013 arbetade han för EU:s utrikespolitiska tankesmedja Institute for Security Studies i Paris där han fokuserade på policy-frågor som rörde Mellanöstern generellt och Iran och Gulf-staterna specifikt. Viktiga frågor här var bland annat Irans kärnteknikprogram, relationen till övriga Gulf-stater, och utvecklingen i Irak. Han återvände 2013 till Lunds universitet där han var lektor vid Historiska institutionen, avdelningen för mänskliga rättigheter fram till 2019. Några av de teman som Rouzbeh Parsi forskat om och arbetar med är statsbildning och militära interventioner i Mellanöstern, kärnteknik, sanktioner, medling och Track II projekt.
Hjärtligt välkomna! |
|
![]()
04 sep 2023 12:00 - 13:00
Idag får vi besök av Sven Granath som kommer att tala under rubriken "Illegala vapen och vapenvåld. Kort biografi Sven Granath är fil. dr. i kriminologi och gästforskare vid kriminologiska institutionen. Han är också verksam vid Polismyndigheten där han bland annat kartlägger brottsutveckling på området vapen och grövre ungdomsvåld. Under 2000-talet har han medverkat i antal forskningsantologier, bland annat om grövre våld i skolan och om internationella jämförelser av dödligt våld.
Läs artiklar på SVD om Sven Granath
Hjärtligt välkomna! |
|
![]()
18 sep 2023 10:00 - 18:00
|
|
![]()
25 sep 2023 12:00 - 13:00
2023 fyller deklarationen av Mänskliga rättigheter 75 år! Det firar vi genom att bjuda in Professor Hans Ingvar Filip Roth som är den första professorn i mänskliga rättigheter med tvärvetenskaplig inriktning i Sverige.
Hans Ingvar Roth, född 31 december 1958 i Stockholm, är en svensk professor i mänskliga rättigheter vid Stockholms universitet. Roth är den första professorn i mänskliga rättigheter med tvärvetenskaplig inriktning i Sverige. Tidigare arbetade han som forskare vid Centrum för Multietniskt forskning vid Uppsala universitet nu Hugo Valentin institutet. Roth har också arbetat som professor i pedagogik vid Stockholms universitet. Roth är aktiv i samhällsdebatten och har drivit en linje som inkluderar möjlighet till fredlig och framgångsrik samexistens av olika kulturer. Hans Ingvar Roth har avlagt examen Masters of Letters i filosofi vid Pembroke College, Oxford University genom Overseas Research Scholarship (ORS) och blev teologie doktor i etik vid Lunds universitet 2001 med doktorsavhandlingen Den särskiljande politiken som analyserar den etiska problematiken kring positiv särbehandling och minoritetsrättigheter utifrån ett internationellt jämförande perspektiv. Roth har också skrivit flera böcker om det mångkulturella samhället bland annat boken Mångfaldens gränser som introducerade den amerikanska mångkulturalism-debatten i svenskdebatt och monografin Mångkulturalismens utmaningar. Roth har även arbetat praktiskt med minoritets- och diskrimineringsfrågor bland annat som ämnessakkunnig vid Justitiedepartementet och som Human Rights Officer i Bosnien. Roth deltog under hösten 2003 i US International Visitor's Leadership Program (IVLP). 2016 kom hans biografi över den kinesiske filosofen och människorättsexperten Peng Chun Chang och i amerikansk utgåva 2018 "P.C. Chang and the Universal Declaration of Human Rights" (Penn Press). Hans Ingvar Roth är kulturskribent i Svenska Dagbladet med över 100 understreckare. Källa: Wikipedia Foto: Stockholms Universitets hemsida |
|
![]()
20 nov 2023 12:00 - 13:00
Den 20 november får vi besöka av Professor Lars Göran Kecklund som är forskare och professor vid Stockholm universitet. Han kommer att prata under rubriken "Balansen mellan stress och återhämtning: betydelse för hälsa och vardagsliv " Kom och ta del av senaste forskning kring stress.
Kort biografi: Göran menar att stress i grunden är en naturlig del av livet, så lång tid som vi har tillräcklig återhämtning och bra sömn. Att ha ett krävande men stimulerande arbete innebär ofta att stressen på arbetet är hög, men om man kan varva ned och återhämta sig på kvällen efter arbetet kommer arbetsstressen inte få några allvarliga konsekvenser. Tvärtom kan en intensiv arbetsdag vara bra för sömnen. Däremot kan sömnbesvär och oroande tankar på arbetet när man är ledig vara en viktig orsak till långvarig stress, som i värsta fall kan leda till stressdiagnoser och sjukskrivning. Under föreläsningen kommer Göran även att berätta om vad man kan göra för att främja god återhämtning och motverka sömnbesvär.
Hjärtligt välkomna!
|
|
![]()
27 nov 2023 12:00 - 13:00
|
|